MarthaZorg ondersteunt steeds vaker in terminale situaties

Wanneer iemand in zijn laatste levensfase is, komt er extra veel op de mantelzorgers af. Soms zijn er geen geliefden om een stervende te omringen. MarthaZorg biedt steeds vaker ondersteuning in terminale situaties.

Afgelopen periode heeft MarthaZorg enkele malen aanvullende zorg geboden bij terminale thuiszorg. Hier blijkt behoefte aan zijn, vooral in situaties waarin een cliënt niemand heeft om hem/haar tijdens het stervensproces te omringen.

Pittig
Irma: ‘Onze visie is dat niemand in dit leven alleen, zonder iemand om zich heen, zou moeten sterven. Zonder dat iemand je hand vasthoudt, je af en toe een slokje water geeft of de lippen bevochtigd. Afgelopen jaar hebben we een aantal keren deze zorg aan iemand mogen geven en dat was pittig maar vooral ook dankbaar werk.’

Geliefde psalm
Soms waakt MarthaZorg alleen ’s nachts bij een cliënt maar de ondersteuning kan ook intensiever zijn. Irma: “Zo kwamen we 3 keer per dag bij een meneer, gewoon om bij hem te zijn en hem bijvoorbeeld dat slokje water te geven. Hij was gelovig en daarom zongen we aan zijn bed zijn geliefde psalm en baden met hem.”
Het bieden van deze ondersteuning kan zwaar zijn maar volgens Irma ervaren zij en haar medewerkers het vooral als erg waardevol. “Als familie ver weg woont of simpelweg ontbreekt, kun je toch voor iemand van veel betekenis zijn in een hele kwetsbare fase van het leven. God heeft de mens geschapen als iemand die verlangt naar relatie en nabijheid. Het geeft dan ook erg veel voldoening om dat iemand te kunnen bieden.”